Lappjävel?

Tjena.
Håller på och packar lite, hoppas att jag fått med mig allt nu. Bikinin är med, så jag hoppas att jag i alla fall får lite färg. Men det brukar jag inte få, eftersom att min hy bara blir lite röd.

A* i min förra klass sa att alla samer var bleka, feta och korta. Själv var hon ju underbart snygg, enligt henne själv. Hon kommer söderifrån, är lång, smal och brun, och hon anser att detta är bättre. Gumman, alla har lika värde.

Jag måste säga hur komiskt jag tycker att det är, visst att många samer är korta, men det beror på generna. Bleka vet jag inte riktigt, en del samer har verkligen en mörk hy utan att ha pressat solarium. Att samerna är feta.. ja, vad ska jag säga? Om man är fet så beror det ju oftast på livsstilen, så det beror nog på personen själv.

Det roliga är att den här brudens f.d bästa vän är same. Jag tror att det är därför som hon nu pratar illa om i princip allt som är samiskt. Hon använder ofta ord som lappjävel, det är kränkande. Även fast inte just jag tar åt mig av det så finns det säkert många andra som tar illa vid sig. Jag och Katti har ju skrivit " Lappjävlarna har ordet", hoppas att ni förstår vad vi menar med det nu.
Det jag kan säga till A* och till alla andra personer som har fördomar; skärp er!

Ráhkisvuohta buohkaide!
Majjen.


Bilder från i sommar!

 Kalvmärkning i Girjas i sommar.
 Katti i somras.
 Jag (majjen) och min lilla kusin i somras. VARS ÄR MITT LASSO?
 Här håller vi till på Sommaren, Lihti i Girjas.
 Kalvmärkining, Sitas i Baste Sameby.
 Miessi. (renkalv)

Sápmi vs Grekland

Hejsan! Nu sitter jag här och funderar på vad jag ska ta med mig... är nämligen påväg till Grekland imorgon. Lämnar Sápmi för en stund, (finns med i hjärtat, heh). Det blev bestämt imorse, sista minuten. Jag åker dit med min vän Jennie (hon är sydsame!), hennes pappa och hans kompis. Dom ska på träningsvecka och då åker vi med för att träna, självklart.

Mina lärare blev inte så glada eftersom att jag inte får ta ledigt (känner mig ändå lite snuvig). Men det blir alltså en massa skolarbeten som åker med, har matte- och historia prov när jag kommer hem. Hur jobbigt som helst. Men det ska bli JÄTTEKUL! Nu vet jag att Katti är avis, för hon var i Grekland i vår och hon saknar nog det! Men hon ska ju rapportera om vad som händer i Lycksele. UNDERBART VA?

Jag ska uppdatera sen, när jag packat klart! :D :D
Majjen.

Sömnig

Wow är det så har det känns att blogga från mobilen, det är en mäktig känsla;D snart ska man börja dra sig upp för att förbereda sig för skolan. Jag är trött och orkar inget just nu. Rahkisvuohta

nu är jag på gång

Jag vill att ni ALLA som läser detta! JA PRECIS ALLA. EVERY FUCKING LÄSARE MÅSTE DAHKAT DEGO MON DAJAN!
ni ska skriva på [email protected] om vad ni tycker om bloggen. SPARA INTE PÅ KRUTET utan vräk ur er allt!

JAG!

en bild på mig med kolt:D



+ en bild på mig utan(ej naket dessvärre)


Ráhkisvuohta
Katti Poggats

sápmis lataste bloggerska...

...IS BLOGGING AGAIN! Jag ska ta migi min förbannade krage och börja blogga seriööööst nu! Men jag har haft en liten svacka och nu är jag upcoming igen;D

Ja precis, jag ska bege mig till Lycksele och rapportera läget med mycket bilder och skriverier om både viktiga och oviktiga saker. Som sagt, det är en ungdomskonferens som sametinget ordnar och det ska bli väldigt intressant att medverka, oj nu lät jag minst 40 år gammal;D
Lördagen domineras mycket av den samiska folkhälsan med rubriker så som: 

 Samisk folkhälsa
''depression''
- Vad finns i det historiska bagaget?

''En undersökning av hälsa och levnadsvillkor av unga samer 2008''

''Vad kan orsaka depression, hur ta sig ur detta, vilken hjälp finns att få, hur kan man hjälpa till?''

''Berättelse ur verkliga livet''

''Från negativt till positivt tänkande''




Känn er fria att skicka in något som ni vill att vi ska skriva om!


MAJJEN! jag lovar att jag ska ta mig i kragen och sköta mig;D Jag är en bra bloggpartner!


Jag ska till sist lyckönska min kära kusin och vän fröken T som har uppkörning imorgon, hoppas du klarar det du vackra vårta!

Ráhkisvuohta
KATTI POGGATS - sápmis lataste bloggerska





Bloggkoll!

Följ vår blogg på http://bloggkoll.com !!!!!!!!!

Demonstration!

Jag har hört att det ska vara en koltdemonstration i Rovaniemi i slutet på oktober. Är tyvär inte säker men ska ta och kolla upp om det stämmer. Där ska samerna demonstrera mot de sk "maskeradkoltarna" som enligt många samer är kränkande mot vår kultur. Har bara hört att det ska vara en demonstration, ska återkomma när jag vet mer. Ifall det bara är ett rykte eller om man kan anmäla sig.

Lägger in en bild på mig och min kolt. Det här är en Jukkasjärvi kolt.
Majjen.

Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure

Hej alla trogna läsare, jag ber om ursäkt för den väldigt dåliga uppdateringen. Jag skäms. Det verkar tyvär som att jag har skaffat den lataste bloggpartnern. Nu får du faktiskt ta och skriva lite Katti! Men jag ska uppdatera varje dag, så länge jag har en möjlighet och tillgång till dator.




Idag fick jag hem boken "Begrav mitt hjärta i Udtjajaure", skriven av Lars Norberg. Alla som var med på sáminuorras förbundsmöte i Storlien fick ett exemplar, då Lars Norberg hade en föreläsning. Boken har fått väldigt bra kritik och jag tror att den är väldigt intressant. På baksidan av boken står det att det är en berättelse om 200 år av övergrepp. Jag lovar att återkomma när jag läst ut den.
Boken går att beställa hos [email protected] för den som är intresserad.


Till helgen är det ungdomskonferens i Lycksele, jag hoppas att ni anmält er. För min del blir det dock ingen resa dit. Har inte möjlighet att ta ledigt från skolan, men Katti ska dit så hon kommer förhoppningsvis att skriva om vad som hände där. Det känns som att jag kommer att missa något väldigt roligt, men det kommer fler chanser.

Begrav mitt hjärta i Sápmi. Majjen.

Alla sameungdomar, anmäl er nu!

Tänkte tipsa er om att det fortfarande går att anmäla sig till SPR's ungdomskonferens i Lycksele som är den 2-5 oktober.
Jag tror att senaste datum för anmälan är söndag.
Jag fick idag höra på telefon att det är kring 75 anmälda, men dom vill fylla alla platser, så att det blir kring 100 anmälda. Om ni missat detta!
Gå in på http://www.sametinget.se/3809 och sedan anmäler ni er, lätt som en plätt!

Nu måste jag tyvär ta och sova en stund för att orka med skolan imorgon, trots att jag bara har två lektioner. Men en av dom är matte och då måste man tänka och koncentrera sig. Vilket är jobbigt. Det är trots allt ganska sent nu.

Tack för allt stöd våra kära läsare! Trots att vi inte kommit igång med våra skriverier ännu. Men håll ut för det kommer snart! Klicka in er er här dagligen! Imorgon ska vi komma igång, ska ringa Katti! ;D

Kramar, Majjen.


Ajdå

Vad skrev jag igår? Jo att jag brukar somna på mina skolböcker när jag pluggar. Vad tror ni hände? Jag la mig ner i sängen och skulle bara blunda mot min franska bok. Vem fan är så dum och lägger sig ner när man pluggar? Ja, jag somnade i alla fall. Det var det som var poängen.
Kom nyss från provet, det var enkelt. Om jag hade pluggat. Fan, jag som skulle ha MVG! Nu ska jag skärpa mig! Jag SKA ha ett mvg när jag läst klart franskan.

På min presentation skrev jag att jag är en same och att jag har renar. Sant.

Uppadterar senare, om något samiskt.
Du calmmit.
Majjen

Plugga!

Åh just nu sitter jag och pluggar franska, har faktiskt gjort det i två timmar. Effektivt dessutom! Det brukar aldrig hända när det gäller mig, oftast så somnar jag med huvudet vilandes på boken... (kanske för att jag oftast ligger i sängen och pluggar). Borstar tänderna nu utifall att jag skulle somna.

Nu tänker ni säkert, varför läser du inte samiska som språk istället? Måste läsa det som modersmål isåfall, vilket jag nog ska göra. Men man får ju meritpoäng om man läser vidarekurs i moderna språk och som framtida samepolitiker(??????!) så måste man ha bra betyg och meritpoäng.

När jag gick ut nian så fick jag VG i samiska, pinsamt. Med tanke på att jag talar flytande nordsamiska. Men grejen var den att jag aldrig orkade gör något, under hela nian så läste jag femtio sidor i en samisk bok.
Hur fan kunde jag få VG är frågan?
Svaret är; därför att alla andra som var där fick G och dom gjorde inget, med fet text. Min älskade lärare sa något i den stilen i alla fall.

Jaja, bäst att plugga vidare. Jag måste lära mig det jag ska kunna. Sen ska jag ställa klockan i tid, så att jag hinner med bussen till skolan. Japp ni läste rätt, bussen. Lokalbussen dessutom. Jag ska alltså inte rida på min ren.
Sov gott!

Majjen

kliar!

alltid när jag ska skriva en fin rubrik får jag hjärnstillestånd.

ja, vars börjar vi. Jag fettade idag. Åt en pizza. Jag som hade lovat. Lovat att inte fetta. men så gjorde jag det ändå. HUHU.
Men vaddå tänker ni väl. en sametjej ska väl inte tänka på det. MEN JO! jag lovar: 99% av alla sametjejjer tänker på sin vikt för mycket. Det vet jag av ren och skär erfarenhet.
Sen tänkte vi bowla, men alla jäkla banor var upptagna i lilla söta kiruna så vi gav upp hoppet. så vi satte oss nere på valentino källaren och fettade...IGEN!

Nu sitter jag här och väntar på min UUUNDERBARA pojkvän vid namn Jimmy. Han är på krogen och dricker ÖL. det enda jag kan trösta mig med är att det är lill-lördag idag, ÅH gud så mycket till tröst det var då..

Jahapps, kanske ska jag hoppa i duschen.
Måste bara berätta mitt duschdilemma. Jag orkar inte gå till duschen, när jag väl orkar det och står där och tvålar in mig och sköljer av mig: SÅ ORKAR JAG INTE GÅ UT! är det bara jag i hela vida världen som har samma problem?

ja just ja; jag måste klämma in något samisk också, men vet ni. JAG ORKAR INTE NU IKVÄLL. det får bli tomorrow.

TJINGELING
Ráhkisvuohta KATTIPOGGATS

Design

Ska fixas, en dag då jag inte har franska prova dagen efter. Katti kommer säkert att skriva en rad eller två.

Grundarna till denna blogg!

Detta var den mest anständiga bild på oss två tillsammans som jag kunde hitta på den här datorn. Den är tagen i sommar, när vi var uppe i fjälls. Lovar att vi ska ta lite snyggare bilder, med kolten på. Kanske det dyker upp efter nästa helg då vi ska på en samisk ungdomskonferans.
Majjen till vänster, Katti till höger. :D
 

Nubbi nieida (andra flickan)

Bures! (Hej på samiska) =D

Jag är den andra grundaren till denna blogg, bloggen som ska bli en legend! Och leva kvar i hundratals år. Katti och jag ska finnas med i alla historieböcker... där barn ska få lära sig om oss i skolan! Dom två sametjejerna som tog hela världen med storm och fick alla att se det som de flesta har blundat för!

Okej, det där var kanske lite av en överdrift. Men vi ska i alla fall blogga om allt som rör samerna, inklusive oss själva och försöka oss på något i den stilen av det som jag nämnde tidigare. Vi ska samla en massa fakta och skriva upp den här, utan att det ska bli tråkigt för er att läsa. Ni ska fatta hela grejen, alla orättvisor men även det som är bra!

I alla fall, det är jag som är Majjen. Heter Marja-Susanna och är ett år yngre är Katti, räkna själv. Jag och Katti är släkt och har varit vänner sen vi föddes då våra föräldrar är kusiner. Min familj är också aktiv inom renskötseln och jag älskar verkligen livet som same. Jag älskar fjällvärlden och är med i baste sameby. Katti är med i girjas men dom gränsar till varandra så vi ses ofta på rengärden. Jag brukar nämligen också vara rätt mycket i girjas.

Ja, Katti har ju berättat hur blogg idéen startade. På sáminuorras förbundsmöte, där vi blev upprörda över alla orättvisor som få vet något om! Nu ska vi bli politiskt aktiva. Eftersom att både jag och Katti är gapiga och vill synas och höras så passar vi bra ihop somm bloggpartners. LÄS BLOGGEN!

Sápmi ♥
/ Majjen

självaste storyn

Okej. Då ska jag skriva om mig själv först. Majjen får logga in sedan och skriva om sig:D

Jag heter Katti Poggats och är född 1991. Jag bor i Kiruna och går på gymnasiet.
Jag gillar att debattera och prata tills alla hört mig. Och jag vet att Majjen är likadan!
Min mor är samisk konstnär och renägare och min far är renägare och ägare till ett företag som slussar upp turister i Kebnekaisefjällen. Hela min familj sysslar med renskötsel och det är något som jag håller mig närmast hjärtat. Det är en av de få sakerna som kan få mitt hjärta att slå hårdare och snabbare. 


Tanken om denna blogg föddes nere i Storlien, Jämtland, när vi satt på förbundsmöte och fick höra hur långt förtrycket mot den samiska kulturen gått. Vi satt och kände att någon måste verkligen försöka få sin röst hörd, än bättre om det är två unga tjejjer. 
Vi ska i denna blogg försöka förklara till er läsare; SAMER ELLER EJ, hur det egentligen ligger till. Men vi kommer också skriva alldagliga saker som vem som helst:D Hoppas ni stannar kvar som trogna läsare för vi behöver komma ut i BloggSverige:D Länka gärna vidare oss och KOMMENTERA! 

Ráhkisvuohta
Katti Poggats
 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0